Quinoa - Quinua Lúpané Semeno 150g (Chenopodium quinoa)

(0x)
quinoa.jpg
Záruka
Podľa dátumu spotreby
Kód
quinua250
Dostupnosť
Skladom
Množstevná zľava
od 2 ks zľava 10 %
od 4 ks zľava 20 %
Naša cena s DPH
3,9 €/ks
Naša cena bez DPH
3,2 €/ks
ks

Popis

Quinua je známa pod latinským menom Chenopodium quinoa. Rastlina býva často zamieňaná za obilninu jedná sa však o tzv.pseudoobilovinu. Jednou z jej výhod je že neobsahuje žiaden lepok a je tak potravinou, ktorú si s chuťou môžu obohatiť svoj jedálniček aj celiaci teda ľudia dodržujúci bezlepkovú diétu alebo ju využiť ako spestrenie pri redukčnej diéte. Výbornou alternatívou k doplneniu potrebných živín môže byť taktiež pre vegetariánov či vegánov.
 
Quinua je plodina pochádzajúce z oblasti peruánskych Ánd. Tu je pestovaná už 5000 rokov. V časoch Inkov bola druhou základnou potravinou. Názov quinoa znamená v jazyku Inkov "matka zŕn", čo vypovedá o postavení aké quinoa u pôvodných obyvateľov Peru mala. Kolonizáciou bola potravina vytlačená a Európania nahradili quinou klasickými obilninami. V posledných rokoch po vzostupe dopytu po zdravej strave najmä v Severnej Amerike a Európe dochádza opäť k návratu plodiny do pôvodných oblastí Južnej Ameriky kde stále vzrastá jej objem pestovanie a vývozu.
 
 
 
Úžitkovú časťou rastliny Quinua sú zrná. Malé oválky v farbe žltobielej, červenej alebo tmavo červenej až čiernej farby (v našom obchode ponúkame žltobiela semená) vzhľadom sú veľmi podobné napr. kuskusu. Táto potravina je výživná a s veľmi jednoduchou prípravou. Je bez výraznej príchuti a možno ju tak použiť pri varení mnohých rôznych pokrmov. Hodí sa ako príloha namiesto napr. ryže či kuskusu, k mäsitým i zeleninovým pokrmom. Veľmi chutné je rizoto z Quinua rovnako ako šaláty či naopak Quinua pripravená na sladko ako alternatíva ryžového nákypu alebo varená Quinua v mlieku miesto mliečnej ryže. Skvele sa hodí aj na zahustenie polievok, do zeleninových polievok alebo miesto rezancov. Quinua je plodina mnohých variácií. Možno použiť ako alternatívu vločiek a varenou quinou pridať do jogurtov, konzumovať so sušeným ovocím a medom a pripraviť si tak chutné raňajky či zdravú desiatu. Quinua je jednoducho výborná potravina spájajúca sa všetkými chuťami (jej neutrálnu chuť umožňuje pripravovať ako na slano aj na sladko), ktorú stojí za to ochutnať a spestriť si tak svoj jedálniček.
 
 
 
Príprava: Quinu je treba najprv starostlivo niekoľkokrát prepláchnuť v horúcej vode. Bez tohto umytia sú zrnká na povrchu horkasté. Umytím sa však tejto horkosti ľahko a rýchlo zbavíme. Zhruba 40g quinoa nám postačí na jednu porciu. Necháme variť v dvojnásobnom množstve vody. Quinoa bude vodu postupne nasávať a zväčšovať svoj objem. Zo zrniečka sa rozvinú malé klíčky, ktoré uprostred zostanú tvrdšie a budú jemne praskať po zahryznutí. Tohto štádia by sme mali dosiahnu po cca 15 min.varenia. Quinou je potrebné priebežne miešať aby sa po absorpcii vody nepripálila.
 
Zloženie: 100% Chenopodium quinoa lúpané semeno

Balenia: 150,400,800,1500g

Nutričné hodnoty:

 

v 100g

v 40g

(1 porce)

Energia

1549 kJ/370kcal

619,9 kJ/148kcal

Bielkoviny

16,5g

6,6g

Sacharidy

64g

25,6g

Tuky

6g

2,4g

 

Parametre

Súbory na stiahnutie

Odkazy a videá

Komentáre

Hodnotenie

0

Hodnotilo 0 užívateľov

5
4
3
2
1

Články