Glycerol ako zložka tinktúr

Glycerol (inak glycerín) je bezfarebná viskózna kvapalina mierne sladkej chuti, bez zápachu, chemického názvu propán-1,2,3-triol. Je významnou zložkou organických zlúčenín, konkrétne tukov, v ktorých sa vyskytuje vo forme esterov s mastnými kyselinami.
 

Glycerol nie je pre ľudské telo úplne neznáma látka, práve naopak. Jedná sa totiž o prekurzor syntézy triacylglycrolov a fosfolipidov v pečeni a tukovom tkanive. Ak organizmus potrebuje využiť energiu z tukových zásob, musí najskôr rozštiepiť fosfolipidy na jednotlivé časti a v nich uložené triacylglyceroly ďalej na glycerol a tri mastné kyseliny (tie sú štiepené následne po dvoch uhlíkoch a postupujú ako acetyl-koenzým A do Krebsovho cyklu). Glycerol pokračuje ďalej sám po biochemické ceste glykolýzy a jeho spracovaním môže byť získaná energia.
 

Ako už bolo spomenuté vyššie, jedná sa o bezpečnú pomocnú látku v mnohých liekoch, dokonca je v mnohých prípadoch vhodnejšiu ako prípravky s pomocnou látkou etanol. Glycerol je veľmi stabilný prostriedok k správnemu zachovanie extraktov, a pokiaľ je k rozpúšťanie pripravený správnym nariedením, dokáže zabrániť invertným reakciám a bežnej oxidácií  (redukciu vplyvom okolitého prostredia) aj po dobu niekoľkých rokov. Obe látky, glycerol a etanol, sú užitočné svojimi konzervačnými schopnosťami, pretože obe vykazujú bakteriostatické pôsobenie v patričnej koncentrácii.
 

Glycerol začína byť populárny súčasťou alcohol - free produktov (teda tých bez alkoholu) ako alternatíva pre ľudí  (pacientov), ktorí alkohol nemôžu, napr. tehotné a dojčiace ženy, alebo ho nechcú v herbálnych prípravkoch užívať. Tu sa uplatní ako výborné rozpúšťadlo.
Glycerol v štandardizovaných extraktoch Salvia Paradise® vykazuje veľmi vysokú  extrakčnú schopnosť u rozličných bylín a komplexných zlúčenín so zachovaním zloženia a tvaru molekúl. Z chemických analýz vyplýva, že glycerol vykazuje rovnakú extrakčný silu ako alkohol alebo ako rozpúšťadlá typu so zmesou voda / etanol v rôznom pomere.
Glycerol je teda výbornou voľbou pre extrakciu bylinných zložiek na vytvorenie prípravku v tekutej forme.


Glycerol na rozdiel od etanolu neovplyvňuje vnímanie, vedomie, nie je kontraindikované pacientom s poruchami nervového systému (vrátane epilepsie) a neškodí pečeni. Rovnako ako etanolovej tinktúry sa odporúča nariediť do vody, čaju, džúsu alebo iného nápoja príjemnej chuti a potom konzumovať. Oproti etanolu je glycerol jemne sladkastý, takže nie je potreba vynaložiť veľké úsilie na korigovanie chuti a možno ho voľne zmiešať s nápojom neutrálnej chuti prakticky každý deň.
S glycerínom sa možno stretnúť aj v lekárstve a kozmetike.

Glycerol v tinkturach je rastlinného pôvodu.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť