Šalvia Lekárska (Salvia officinalis)

Šalvia Lekárska (Salvia officinalis)

Šalvia pochádza z latinského slova liečiť. 

Šalvia lekárska bola používaná od pradávna ako všeliek a už v 10 stor. arabskí lekári verili, že šalvia dokáže predĺžiť život až do štádia nesmrteľnosti. Zatiaľ čo iní lekári oveľa neskôr deklarovali príslovie "prečo by mal človek zomrieť, ktorý na svojej záhrade pestuje šalviu". Za všetkými týmito prísloviami pravdepodobne stojí fakt, že antioxidačné vlastnosti šalvie sa prejavujú aj po smrti tkaniva. Teda bola používaná na konzervovanie mäsa, ktoré sa potom nekazilo. Antioxidačno-konzervačný účinok je porovnateľný s priemyselnými konzervantmi.

 

Využitie šalvie: Konzervácia jedla - pri ceste do prírody pridať trochu šalvie do bagety, ryb, mäsa, a pod. Máte istotu, že neprekonáte otravu žltými tukmi.

 

Šalvia lekárska je vhodná pre ženské zdravie. Má vplyv na premenopauzálný komfort, normalizuje menštruáciu a udržuje zdravie ženy. Šalvia sa odporúča pri nadmernom potení a pre udržanie normálneho respiračného zdravia. Šalvia lekárska kontroluje hladinu hormónov, má vplyv na ich vyváženosť, tým je prospešná pri boji s rednutím vlasov. Šalvia je prospešná pre prirodzené tráviace zdravie. Je známe, že je schopná podporovať prirodzenú obranyschopnosť - imunitný systém.

 

Tráviace ťažkosti: Šalvia má spazmolytický účinok na hladké svalstvo tráviaceho ústrojenstva. Šalvia je vhodná pri kŕčoch a na upokojenie bolesti brucha

 

Vonkajšie poranenie - v dutine ústnej: Výskumy zistili, že šalvia likviduje baktérie spôsobujúce mnoho druhov ochorení. Šalvia má adstringenny účinok (sťahujúci), je vhodná k liečbe poraneniu i v ústnej dutine, áft, paradentózy, bolesti v krku a ako podpora antibiotikám pri angíne.

 

Ako jedna z perspektívnych možností uplatnenia šalvie je pri liečbe diabetu. Zistilo sa, že ak sa vypije nálev zo šalvie ráno na lačno, znižuje sa hladina glukózy v krvi.

 

Tradičné použitie:

Na vonkajších poraneniach: rozomlieť a priložiť niekoľko listov.

 

Vnútorné: Jednu až dve čajové lyžičky sušenej šalvie prelejeme 250 ml horúcej vody .Necháme 5 minút lúhovať, scedíme a potom užívame 3 šálky denne. Na kloktadlo užijeme dvojnásobok sušiny, Množstvo vody zostane rovnaké. Kloktáme 3x denne po jedle.

 

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť