Saturejka Záhradna (Satureja hortensis)

Saturejka Záhradna (Satureja hortensis)

V Európe a v Amerike a známa pod názvom "fazuľová bylina", pretože ak sa používa k fazuľovými pokrmom, pomáha zabraňovať následnému nadúvaniu.

 

Saturejka je známou už od 9. st. a ako korenie ju používali už v starovekej kuchyni a bola pestovaná aj na záhradkách. Saturejku možno pridávať do všetkých pokrmov, kam sa bežne pridáva korenie. Odporúča sa pridať pri príprave zveriny, ale aj fazule atď.
 
Saturejka podporuje prirodzenú obranyschopnosť - imunitný systém. Možno ju užívať ako čaj, ale aj ako korenie do pokrmov, ako už bolo spomenuté vyššie. Saturejka harmonizuje a udržuje prirodzené tráviace funkcie, udržiava tráviaci komfort. Sú známe aj účinky antioxidačné.

 

Saturejka pochádza z oblastí okolo Čierneho mora, z východného Stredomoria a južnej Európy, kde tvorí súčasť stálo zelených porastov. Poznáme dva druhy saturejeku horskú a záhradnú. Oba tieto druhy možno použiť rovnako. Saturejka je čiastočne vytrvalá letnička. Dorastá do výšky okolo 30 centimetrov a šírky okolo 20 centimetrov. V lete kvitne malými bielymi kvietkami so svetlo fialovým nádychom. Aromaticky nasladle zelené lístky sú oválne, špicaté. Je obľúbená v Európe a v Amerike a známa pod názvom "fazuľová bylina", pretože ak sa používa k fazuľovými pokrmom, pomáha zabraňovať následnému nadúvaniu.

 

LIEČEBNÉ ÚČINKY Saturejka: Saturejka vo forme čaju ľahko zvyšuje krvný tlak, lieči zápal žalúdka a tenkého čreva, uvoľňuje plynatosť čriev, pomáha pri akútnych a chronickych hnačkach. Ďalej stimuluje činnosť celého tráviaceho traktu, aktivizuje podžalúdkovu žľazu - pankreas, pomáha vyháňať črevné parazity, tlmí pocit smädu u diabetikov a celkovo posilňuje organizmus. Saturejka má ešte jedno nezvyčajné uplatnenie - vyvoláva v ľudskom organizme pohlavnú sviežosť, čím prispieva k zbaveniu frigidity u žien a impotencie u mužov.

 

Saturejka AKO KORENIE: Ako korenie slúžila saturejka už v starovekej kuchyni. V strednej Európe je známa od deviateho storočia. V stredoveku sa pestovala v záhradách ako korenie a zvarená s vínom sa odporúčala starším ľuďom k utuženiu ich zdravia. Saturejka obsahuje až dve percentá silice, osem percent trieslovín, slizy, živice a iné účinné látky. Triesloviny majú proti hnačkové účinky, silice pôsobia proti nadúvaniu, podporuje chuť k jedlu, uľahčuje trávenie a má mierny antiseptický a močopudný účinok. Saturejku dávame do všetkých pokrmov kam dávame korenie. Zvlášť vhodná je k príprave zveriny, k nakladaniu zeleniny, do strukovinových pokrmov, kapusty, do bielych smotanových zeleninových polievok, paradajkového šalátu, bylinkového masla a majonézy

 

 

(Výťažok z článku od Simona Grygárková, Dis)

 

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť