Shii - Take - Húževnatec Jedlý (Lentinula edodes)

Shii - Take - Húževnatec Jedlý  (Lentinula edodes)

Húževnatec jedlý - Šiitaké

 


 
Huby ako Judášovo ucho, Hliva ustricová a Šiitake sú tiež sú veľmi vhodným doplnkom stravy, pre ich vynikajúcu chuť a fytoterapeuticke vlastnosti. Práve vďaka vynikajúcej chuti možno nenásilne tieto huby pridávať a obohacovať s nimi bežné pokrmy a maximálne tak využiť ich pozitívnych vlastností.
 
Húževnatec jedlý čiže Šiitake je jedlá vyššia huba spadajúca do rodu Basidiomycetes (stopkovýtrusné), ktorý má široké rozmedzie farieb, od jantárovej až po hnedú. Plodnice Šiitake majú 5-12 cm široký vypuklý klobúk so skrúteným okrajom, je svetlohnedej farby s možným tmavočerveným nádychom. Pokožka klobúka je na povrchu šupinatá, niekedy popraskaná v nepravidelných mapách.
 
Keď sa klobúk varí, uvoľňuje veľmi príjemnú vôňu cesnaku a silíc, chuť je bohatá, mierne zemitá. Stopka huby je dlhá 2-5 cm, široká 5-20 mm a na povrchu je porastená jemnými šupinkami. Dužina je biela, pevná na dotyk a manipuláciu, uvoľňuje príjemnú vôňu.
 

 

Húževnatec jedlý - Šiitaké sa vyznačuje antivírusovou a proti nádorovou aktivitou. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu, silne detoxikuje organizmus a má protisklerotickú a protiekzematickou aktivitu, čistí telo.

 

Ďalej pomáha pri: 

afte, candide, hepatitíde, kvasinkách, kandidóze, mykóze, plesni.

 

Tiež je prírodný zdroj minerálov a vitamínov - obsahuje draslík, fosfor, železo, zinok, vápnik, meď, horčík, mangán, germánium, stroncium, vitamíny B2 (riboflavín), C, D2, približne 30 enzýmov a cez 10 esenciálnych aminokyselín, proteíny a vlákninu.

 

Silné proti rakovinotvorné účinky boli najsilnejšie pozorované v kombinácii s leskokôrkou lesklou (reishi)

 

Huby ako Judášové ucho, Hliva ustricová a Shii sú veľmi vhodným doplnkom stravy, pre ich vynikajúcu chuť a liečivé vlastnosti.

 

Tradičné použitie:
Klobúčiky Šiitake využívame v kuchyni rovnako ako iné sušené huby. Ich užitím zvyšujeme kvalitu pripravovaných pokrmov - obohacujeme bežné pokrmy.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť