Amalaki - Embilika Lekárska (Emblica officinalis)

Amalaki - Embilika Lekárska  (Emblica officinalis)

Amalaki - emblica officinalis

Slovenský botanický názov: embilika lekárska

Bežný názov: Amalaki, indian gooseberry (indický egreš), Amla, Amlaka, Amlaki, emblica, myrobalnu, Malacca tree, amalika

Latinský názov: emblica officinalis (Phylanthus emblica)

Rozšírenie: Ázia, Európa, Južná Amerika, Severná Amerika

 

Amalaki nazývana "nebeské ovocie" je používaná na liečbu mnohých civilizačných chorôb, ktorých význam v posledných rokoch prudko vzrastá.

 

Botanický popis rastliny

Je opadavý strom menšieho vzrastu, dosahujúci priemernej výšky v rozmedzí 8-15 metrov (aj keď môže dosahovať až 18 metrovej výšky) s pokrúteným tenkým kmeňom a veľmi širokými konármi. Vetvičky bývajú pružnejšie, prutovité (zhruba 10-20 cm dlhé). Listy sú svetlo zelené, jednoduché, sediace, tvarom kopijovité. Kvietky sú zelenobiele, plod má tvar elipsoidu, v priestore sférický, farbou svetlo zelenkavo žltý. Povrch je na pohľad hladký a na dotyk veľmi tvrdý, býva zvrásnený šiestimi (niekedy aj menej) vertikálnymi prepážkami.

 

Pôvod a rozšírenie

Pôvodom tejto zaujímavej rastliny je nepochybne staroveká India, kde bola Amalaki využívaná po stáročia v rámci princípov tradičnej Ayurvedy a ďalších liečebných postupov v tomto a východoázijskom regióne.

 

Využitie

Možno o nej hovoriť ako o veľmi významnej rastline tradičnej indickej medicíny, Ayurvedy. Terapeuticky sa užíva široká paleta častí Amalaki, však najviac obľúbená a používaná časť je jeho plod, ovocie. Ovocie samotné alebo v kombinácii s inými rastlinami sa užívajú v širokej plejáde rôznych chronických i akútnych ochorení, od banálnych ako je bežné prechladnutie alebo krátkodobé zníženie obranyschopnosti (ktoré sa navonok môže prejaviť rôznorodo), až po závažnejšie ťažkosti súvisiace so zažívaním, pečeňovými procesy, proti horúčkam, bolestiam, zápalom, pri podpore hojenia, atď ...

 

Predklinické štúdie, ktoré boli vykonávané u chorých myší (umelo vyvolaná choroba), preukázali prítomnosť látok, ktoré disponujú potenciálom na zníženie horúčky, potlačenie dráždivého kašľa, potlačenie zápalu, podpore imunity a kardiovaskulárneho systému, ochrane žalúdočnej výstelky, podpore krvnej novotvorby, zníženie cholesterolu a upokojenie hnačkových ťažkostí. Iné štúdie sa zamerali na potenciál Amalaki znižovať návalom úzkosti a depresie.

 

Navyše boli testované látky v Amalaki samotnej alebo v kombinácii, a to kyselina galová, elagová, Pyrogallol, niektoré seskviterpeny, corilagin, geraniin, prodelphinin, B1 a B2, ako látky antineoplastické, radiomodulačné, chemoteraprotektivné, chemomodulačné, antioxidačné, protizápalové, antimutagenné a tiež s imunomodulačným potenciálom, ktorý sa mohol terapeuticky využiť, pričom dôraz bol kladený na predklinické testovanie účinnosti týchto látok v liečbe alebo prevencii rakovinového bujnenia na špecifických tkanivách, ktorým bolo umelo nádor vyvolaný. Až vychádzajú priaznivé štúdie, ktoré tieto hypotézy potvrdzujú a nabádajú vedeckú obec k čo najrýchlejšej implementáciu doterajších výsledkov a vedomostí pri terapeutickom využití týchto látok u ľudí. Aktivita samotného Pyrogallol (v plode Amalaki obsiahnutý vo vhodnej dávke k ochranným účelom) sa zdá zatiaľ najprospešnejšia, lebo jeho úžitok tkvie v antiproliferatívnom účinku nekontrolovane množiacich sa buniek. Pyrogallol, viacsýtne fenol obsiahnutý v Amalaki, má za určitých podmienok antiproliferatívny-antineoplastický účinok, takže sa javí ako vhodný kandidát na výskum proti nádorovej liečby.

 

Hepatoprotektívny účinok šťavy Amalaki v dávkach 5, 10 a 20 mg / kg hmotnosti bol testovaný oproti silymarínu po dobu 10 dní u zdravých krýs s výbornými výsledkami. Účinok obsahových trieslovín v kombinácii s neviazaným železom vykázalo posilnenie a podporu regeneračnej schopnosti pečeňových buniek. Rovnaký efekt bol pozorovaný u zvierat, ktorým bolo podávané liečivo, ktoré narušuje pečeňové tkanivo.

 

Liehový roztok extraktu z Amalaki má možný gastroprotektívny účinok. Dokonca sa očakáva hojaci účinok na sliznicu žalúdka pôsobením tohto roztoku v dávke 20 mg / kg živej hmotnosti do úplného zahojenia zhruba po mesiaci. Problém je, že štúdia zatiaľ prebehla iba u laboratórnych zvierat, u ktorých boli žalúdočné vredy umelo vyprovokované.

 

Ďalši veľmi zaujímavý efekt, ktorý trápi celé "civilizované" prostredie s nedostatkom pohybom, je zníženie krvného cukru látkami obsiahnutými v Amalaki. Je možné, že sa tento jav vyskytuje ako u zdravých dobrovoľníkov, tak aj u diabetikov, ktorí boli liečení referenčnou látkou glibenklamidom. V predklinických štúdiách vyšli pozitívne výsledky popisujúce pokles voľných triacylglyceridov z plazmy a zníženie celkového cholesterolového profilu rovnako ako zlepšenie celého kardiovaskulárneho systému (samozrejme podľa pevne stanovených parametrov). Existujúce podmienky boli následne testované u látok, u ktorých sa želaný účinok predpokladá, teda u vitamínu C v kombinácii s taninovými trieslovinami vo zvýšenej koncentrácii, ktoré môžeme nájsť aj v rastline Camelia sinensis čiže čaji čínskom (o ktorom sú aspoň niektoré vedomosti verejne prístupné dlhšiu dobu / nie sú novinkou).

 

V porovnávaní ďalších látok sa aktuálne zdá výťažok z Amalaki ako jeden s významným potenciálom k podpore rastu vlasov a ako preventívny preparát, ktorý by mohol procesu vypadávania pomôcť, ak je správne použitie a sú dodržané režimové opatrenia, ktoré zahŕňajú relaxačné cvičenia v boji proti stresu a ďalšími rizikovým faktorom (avšak s genetickými pre dispozíciami sa nedá nič robiť).

 

Zistilo sa u Amalaki, že má potenciál k zníženiu depresívnych a úzkostných stavov mechanizmom podobným, akým pôsobí niektorá klasická moderné antidepresíva a kognitíva. Blokujú totiž enzým, ktorý fyziologicky (pri ochorení patologicky) rozkladá mozgové prenášače medzi spojmi jednotlivých neurónov, čím dochádza k zvýšeniu koncentrácie týchto prenášačov a má sa za to, že tento nárast je prínosný predpoklad, aby mozog fungoval lepšie, pozitívne, zdravo. Embliky officinalis bola predklinické v dávke 200 mg / kg hmotnosti podávanie v určitom intervale počas 14 dní, pričom sa pozoroval výrazný pokles zmien v správaní a pohybových zmien testovaných subjektov.

 

S týmito predchádzajúcimi výsledkami sa podobá výsledok inej štúdie, ktorá hodnotí blokovanie iného (avšak veľmi podobného) enzýmu v mozgových zakončeniach, v porovnaní s piracetamu ako Nootropiká pri pozorovaní znížení niekoľkých markerov (ukazovateľ, značka), s ktorými sú spojené prejavy starnutia, a označuje perorálne podanej dávky byliny 600 mg / kg ako podobné s liečivom alebo v dávke 50-200 mg / kg ako aj veľmi účinné (asi o 10-23% zníženie prejavov starnutia) - táto štúdia sa najviac zamerala na kognitívne schopnosti jedinca.

 

Predklinické boli zisťované ďalšie účinky obsahových látok Amalaki. Antioxidačnej účinok východiskových látok v dávke 250 mg / kg hmotnosti preukázalo pozitívny účinok na sliznice po predchádzajúcej chronickej konzumácii alkoholu. Významný účinok bol pozorovaný v dávke 500-700 mg / kg hmotnosti ako prevencia kŕčovitých záchvatov pri aplikácii záchvatových stimulantov.

 

Obsahové látky

Chemické analýzy práškového Amalaki ukázali, že energetická hodnota 100 g tohto ovocia je okolo 77 kcal, pričom zloženie čiastkových skupín látok je nasledujúce: 0,5 bielkovín, 19 g sacharidov, stopové množstvo mastných kyselín a približne 6 g vlákniny. Výpočet trieslovín, ktorým je prisudzovaný veľký terapeutický účinok, začína phyllemblinem, emblicaninem A / B, punigluconinem, pedunculaginem, putranjivainem, progallinem (obzvlášť v listoch), kyselinou tanninovou a končiac kyselinou gallovou, pričom trieslovina (polyfenolické látka) je po väčšinou viazaná na cukrový zvyšok, ktorý modifikuje jej účinok a vlastnosti.

 

V rámci flavonoidov je najvýznamnejší obsiahnutý kvercetín (približne 2,5-4 mg / 100 g Amalaki), kempferol, myricetín a apigenin je niektorými štúdiami detekovaný, iné sa domnievajú, že nie sú prítomné. Ďalšiou minoritné skupinou látok sú phytosteroly (beta-sitosterol ako zástupca s derivátmi), carotenoidy s mnohými derivátmi, vitamíny C a E, soli vápnika, fosforu, horčíka, zinku.

 

Dávkovanie

Hoci má mnoho rastlinných častí Amalaki mnohé terapeutické využitie, najvýraznejšia je využitie jeho ovocie. Možno užívať ako čerstvé či v našich podmienkach častejšie sušené plody, šťava, alebo sa užíva v práškovej forme približne 1-3 g denne s tým, že 3 g sú najúčinnejšie dávka. Je možné rozdeliť na 3 čiastkové dávky prášku Amalaki.

 

Pestovanie

Prípravky z častí Amalaki sú v Indii vyrábané po stovkách ton a predávané v tomto množstve do celého sveta. Napríklad urabba je vyrábaná z plodov Amalaki lúhovaním v cukornatom sirupe. Plody Amalaki sú taktiež vyrábané pre prípravky na umývanie rúk či vlasov.

 

Spôsob pestovania Amalaki je čiastočne alebo s určitými skúsenosťami známy prakticky po celej Indii, v určitých častiach sa kultivácia líšia metodikou aj druhom stromu, ktorý sa cielene pestuje. Amla je subtropická rastlina, ktorá ako taká si vyžaduje suché, subtropické podnebie. Aj mierna, krátkodobá zima môže poškodiť strom. Strom dokáže zniesť teplotu až do 45 ° C, avšak tejto teploty by sa nemalo dosiahnuť v čase kvitnutia. Spolu s prudkým suchým aj chladným vetrom môže dôjsť k zníženiu kvality plodu.

 

Amalaki je však odolná rastlina a môže rásť v mnohých rozdielnych typoch pôd. Jeho flexibilnosť je vysvetlená hlbokým koreňovým systémom a zredukovanými lístkami. Ďalšou výhodou Amalaki je jeho možnosť pestovania v nevýznamných pôdach, ktoré nie sú vhodné pre iné rastliny. Amalaki môže byť pestovaná v mierne kyslých, ale aj v mierne zásaditých pôdach (rozpätie pH je približne 6,5 - 9,5). Ťažká pôda ani veľmi zavlažovaná pôda nie je vhodná pre kvalitný rast Amalaki. Pred pestovaním je vhodné naklíčiť rastlinu zo semien, klíčenie by malo začať počas apríla a ďalej. Potom sa môže vysádzať do pôdy v 7-10 metrových rozstupoch po 5 alebo 8 výhonkov. Pôda sa môže mierne okysliť alebo zmiešať s pieskom. V našom prostredí by bohužiaľ Amalaki nemalo rast a ak je tu pestované, zrejme nebude mať kvality stromu, ktorý je pestovaný v subtropickom pásme.

 

 

Zber prebieha na jeseň, kedy sa plody ručne zbierajú z vrchných konárov, ktoré nesú ovocie. Chuť ovocia je kyslastá, mierne horká a zvieravá. Konzistencia je vláknitá. Je bežné pojedať ovocie namočené v slanom roztoku, aby zmizla kyslosť.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť