Arónia Čiernoplodá (Aronia melanocarpa)

Arónia Čiernoplodá  (Aronia melanocarpa)

Arónia - Čierny žeriav - arónia - jarabina-chokeberry

 

Arónia je opadavý ker pôvodom zo Severnej Ameriky. Arónia je veľmi cenená pre svoj plod obsahujúci vysoký obsah vitamínov, trieslovín a predovšetkým silne antioxidačných látok antokyanov


Dobre sa jej darí najmä v miernom pásme. V Európe sa pestovať začala Okolo roku 1700. O rozšírenie povedomia o arónie sa tiež zaslúžil v r. 1910 známi rus Ivan Mičurin zameriavajúci sa na pestovanie ovocných stromu a Kríkov. Arónia je pestovaná a veľmi cenená najmä pre svoj plod. Malé čierne plody (malvice), rastúce najviac na konci vetiv (preto sa neodporúča zastrihávať), SÚ užívané najmä v anglosaských krajinách na výrobu džemov, džúsov, vína, na odvary alebo rozvarené do rôznych pokrmov alebo napr. do koláčov. Pre vysoký obsah fenolových zlúčenín (anthokyanov) býva taktiež využívaná ako prírodné farbivo.

 

Plody Arónnie majú vysoký obsah antokyanov. Antokyány sú látky nachádzajúce sa v šupke Arónie, kde vytvárajú spolu s tmavomodrými až čiernymi pigmentmi ochranu plodu pred slnečným žiarením.
 

Plody arónie - čiernej jarabiny majú vysoký obsah vitamínu C a antokyanov. Antokyány sú látky nachádzajúce sa v šupke arónie, ktoré sa vytvárajú spolu s tmavo modrými až čiernymi pigmenty na ochranu plodu pred slnečným žiarením. Pri meraní sily absorpcie voľných kyslíkových radikálov, spôsobujúcich starnutie organizmu, vykazuje arónie jednu z najvyšších doteraz (2009) zaznamenaných hodnôt. Ukazuje sa tak ako vynikajúci prostriedok spomaľujúci starnutie organizmu a pomáha sa vyrovnávať s civilizačným stresom.

 

Druhotné pôsobenie arónie spočíva na blahodarný vplyv na krvný obeh - znižuje tlak a hladinu cholesterolu.

Používá sa pri arteroskleróze a je vhodná aj pre diabetikov. Používame ďalej pri chronických zápaloch, peptických vredoch a zlej funkcii pečene.

 

Tradičné použitie: Arónia je trpko sladkastej chuti sa zaujímavým aftertaste. Odporúča sa ju konzumovať sušenú. Možno aj tepelné upraviť avšak čiastočne tým stráca účinné látky. Môžeme ju užívať priamo alebo rozmixovať a vyrábať džúsy alebo s mliekom koktaily. Pri užití v nápojoch pridaním malého množstvo cukru či medu sa stráca trpkosť a vystupuje úžasná špecifická chuť pripomínajúca čučoriedky.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť