Artičoka zeleninová (Cynara scolymus)

Artičoka zeleninová (Cynara scolymus)

Slovenský botanický názov : Artičok zeleninový

Bežný názov: Artičok

Latinský názov : Cynara scolymus

Rozšírenie : Ázia , Austrália, Európa , Južná Amerika , Severná Amerika

 

Artičoky sú známe predovšetkým ako liečivá chorôb pečene a žlčníka , podporujúce činnosť pankreasu a detoxikačnú činnosť pečene .

 

Botanický popis rastliny

Artičok čiže Cynara scolymus je trvalka dorastajúca do výšky 1,5 metra . Zaraďujeme ho do čeľade astrovitých . Kvety artičokov sú ružové , ale konzumujú sa nedozreté , ako zelenina v stave púčikov , buď čerstvé surové alebo varené .

 

Pôvod a rozšírenie

Artičok je teplomilná rastlina (pestuje sa v teplých oblastiach ako vínna réva) , pochádzajúci pravdepodobne zo stredomoria . Dnes je jej pestovanie široko rozšírené v Južnej a Severnej Amerike i Európe . Správy o konzumácii nedozretých kvetných pukov artičokov sú známe už z čias starovekého Egypta i Ríma .

 

Využitie

Tradične bol Artičok využívaný pre svoju schopnosť zvyšovať tvorbu žlče a vylučovať ju . Túto vlastnosť má totiž cynyrin - horká zlúčenina nachádzajúca sa v artičoky v najvyššej koncentrácii potom v listoch . Vhodné je teda užívanie pri chorobách žlčníka . Detoxikuje organizmus a podporou činnosti pečene prispieva k vylučovaniu množstvo škodlivín močom . Močopudné a detoxikačné vlastnosti majú vplyv na liečbu dny u ktorej dochádza k usadzovaniu kyseliny močovej v tele . Artičok pomáha chrániť a posilňovať pečeň . Znižuje obsah cholesterolu a krvného cukru . Je teda vhodným doplnkovým liečivom pre diabetikov . Znižovaním hladiny cholesterolu v krvi pomáha Artičok chrániť naše srdce aj celý kardiovaskulárny systém . Artičok je odporúčaný pri liečbe porúch funkcií pankreasu , pretože podporuje produkciu tráviacich enzýmov . Zlepšuje metabolizmus , stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a pomáha pri strate chuti do jedla . Známe sú pozitívne účinky artičokov na srdce a zníženie krvného tlaku . Už z šestnásteho storočia je známy odvar z koreňa artičokov vo víne (odporúčal ho preslávený lekár Mattioli) , účinne odstraňujúce telesné pach , predovšetkým potom z podpazušia .

 

Účinné látky

Hlavné obsahovú látku artičokov , ktoré vďačíme za jeho blahodarné účinky je horčín cynarín . Stimuluje vylučovanie žlče a znižuje cholesterol v krvi . Pre svoj nízky obsah kalórií a tuku je vhodný pri diétach . Je však bohatým zdrojom vlákniny (5,4 g/100g) . Čerství artičok je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej . Tá sa podieľa na syntéze DNA , je teda dobré jej užívania najmä v čase tehotenstva . Je jedným z rastlinných zdrojov Vitamínu K a antioxidantov ako je kyselina kávová , Ferulová kyseliny a silymarín . Artičok obsahuje aj niacín , vitamín B6 , tiamín a kyselinu pantoténovú . Ďalej je artičok bohatým zdrojom minerálnych látok ako draslík , meď , vápnik , železo , mangán a fosfor . V menšom množstve artičok obsahuje aj flavonoidy , ako sú beta - karotén , luthein a zea - xantín .

 

tradičné dávkovanie

Čajový odvar : 2 čajové lyžičky preliať 250ml vriacej vody a nechať 15 minút odstáť . Podáva sa 3x denne šálku .

 

Odvar vo víne odstraňujúci telesné pachy : 80g čerstvého koreňa a 1l červeného vína necháme krátko zvariť . Pomaly necháme vychladiť a uložíme na chladnejšie miesto (pivnica) . Užívame 15 dní 3x denne polievkovú lyžicu . Po prestávke dvoch týždňov ešte raz opakujeme .

 

Bežne sa konzumuje ako varená zelenina

 

 

 

Pestovanie

 

Artičok možno rozmnožovať vegetatívne odnožami alebo jednoducho semenami . Vysievame na začiatku marca do pareniska , neskôr presádza do kvetináčov . Dostatočne vyvinuté rastliny presádzame začiatkom mája von ( prípadne do skleníka ) vo vzdialenosti 1m od seba . Jedná sa o trvalku na zimu ju zrežeme a prikryjeme čečinou . Artičok je teplomilná rastlina , ktorá neznáša mrazy -10 % C.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť