Hliva Ustricová (Pleurotus ostreatus)

Hliva Ustricová (Pleurotus ostreatus)

Hliva ustricová - Pleurotus ostreatus

Slovenský botanický názov : Hliva ustricová

Bežný názov : Hliva ustricová , Hiratake ( japonsky ) , Tamogitake , ping Gu (čínsky) , Bao Ngu (vietnamsky)

Latinský názov : Pleurotus ostreatus

Rozšírenie : Ázia , Európa , Južná Amerika , Severná Amerika

 

Elixír mladosti - túto prezývku si vyslúžila vďaka svojim účinkom Hliva ustricová .

 

Botanický popis rastliny

Hliva ustricová alebo aj Pleurotus ostreatus je jedlá drevokazná huba . Jej klobúky môžu mať až 25cm . Zvyčajne mávajú v priemere 5 - 20cm . Svojim tvarom a farbou pripomínajú ustrice , odtiaľ pochádza jej pomenovanie . Farebná škála klobúkov Hlivy ustricovej , ktoré bývajú tesne nad sebou (rastú v trsoch) , je široká - od belavej , šedej až k hnedej . Trsy plodníc môžu vážiť dokonca až niekoľko kilogramov . Lupene má nízke a mäkké , hlúbik (nohu) krátku a tuhú . Pleurotus ostreatus je veľmi chutná a má príjemnú hubovú arómu . Hliva patrí medzi " mäsožravé " huby . Je schopná otráviť a zabiť niektoré organizmy zo skupiny nematód .

 

Pôvod a rozšírenie

Hliva ustricová má svoj pôvod v Číne , kde jej poznali a využívali jej účinky pred stáročiami . Už v tej dobe si ľudia túto hubu brali domov aj so substrátom a snažili sa jej pestovať sami . USA , Čína , Filipíny alebo napríklad Nigéria sa postupne stali najväčšími producentmi Hlivy ustricovej .Veľký zvrat u nás nastal v roku 1982 , kedy sa vo vtedajšom Československu zakladali veľké plochy na pestovanie tejto huby . Hliva ustricová je po šampiňónoch a hubách tretiou najdôležitejšie pestovanou hubou . Celosvetovo sa jej za jeden rok vypestuje až 2,5 miliónov ton . Pleurotus ostreatus by sme našli na živých ale aj odumretých stromoch . Najčastejšie na bukoch , vŕbach , brezách , topoľoch alebo jerabinách a to od konca leta až do zimy . Dá sa povedať , že Hliva ustricová nás obdarúva po celom svete .

 

Využitie

Hliva ustricová má mnohostranné využitie . Pre svoju chuť sa Hliva stala obľúbeným prvkom v gastronómii . Najmä v ázijskej kuchyni sa s ňou stretneme veľmi často . Môže sa však aj nakladať do octu alebo sušiť . Úplne bežne sa konzumujú klobúky , z  nohy  sa vyrába tzv hubový prášok používaný ako hubové korenie . V Rusku je Hliva ustricová veľmi obľúbená fermentovaná ako kyslú kapusta .

 

Ďalšou oblasťou využitia tvorí farmaceutický priemysel , ktorý z nej vyrába rozmanité preparáty . Tromfom Hlivy ustricovej je schopnosť posilniť náš imunitný systém , pomáha nám teda chrániť sa pred nepriaznivými vplyvmi a zlepšuje náš celkový stav . Vďaka schopnosti zvyšovať obranyschopnosť organizmu (aktivizuje tzv. makrofágy) , je skvelou prevenciou pred civilizačnými chorobami . Odporúča sa alergikom alebo astmatikom . Jednou z hlavných predností Hlivy je vlastnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi . Známe sú aktívne účinky Hlivy v boji s batériami , vírusmi i plesňami . A to tak , že aktívne látky v Hlive poslúžili pre vývoj niektorých antibiotík napr. na salmonelu . Účinky boli s pozitívnym výsledkom vypozorované v boji s batériami Escherichia coli a zlatého stafylokoka . Pleurotus ostreatus je tiež úspešná napr. proti hemoroidom a ekzémom . V neposlednom rade podporuje črevnú peristaltiku (pre lepšie vyprázdňovanie) . Tiež je vhodná pri precitlivenosti , strese a záťaži . Hliva ustricová zmierňuje únavu , strnulosť šliach a končatín . Vďaka schopnosti detoxikovať organizmus a regenerovať bunky si dokonca hliva vyslúžila prezývku - elixír mladosti .

 

Účinné látky

V čom tkvie čaro Hlivy ustricovej ? Môžu za to glukány , ktoré priaznivo ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú imunitný systém . Ďalej glukány a terpény , ktoré sú antibiotickou a antitrombotickou látkou (pôsobí v krvi protizrážanlivo) . Pleurotus ostreatus je tiež zdrojom vitamínov B , D , C , K , stopových prvkov , vlákniny , nenasýtených mastných kyselín , sterolov a proteínov .

 

Tradičné dávkovanie

Odporúča sa denná dávka 5 - 10g usušenej Hlivy ustricovej , ktorá sa môže pridávať do rôznych jedál . V prípade , že budete konzumovať Hlivu čerstvú , je odporúčaná denná dávka 100g .

 

Pestovanie

Hliva ustricová sa pestuje vo veľkom množstve priemyselne a potom rozváža do celého sveta . Môžeme jej však ľahko vypestovať sami . A to zo špeciálnych substrátov alebo priamo na dreve listnatých stromov . Všeobecne však platí , že sa jej darí vo veľmi vlhkom prostredí a pri teplote 15 - 25 ° C.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť