Machovka peruánska - Goldenberries (Physalis Peruviana)

Machovka peruánska - Goldenberries  (Physalis Peruviana)

Plody Goldenberries majú ťažko popísateľnú príjemne ovocnú chuť, rozlievajúce sa po celom jazyku. Vzdialene pripomína pomaranč a limetku, pričom vonia po karamele. Táto chuť počas niekoľkých okamihov transformuje medzi ovocnú ľahkou a hutnú sladkokyslou a opäť naspäť. Dôležité je privoňať a nechať sa uniesť diaľkou peruánskej prírody, na ktorú našinec nie je pri chuti zvyknutý.


Ďalej sa machovka využíva v kulinárstve. Najčastejšie je pridávaná do rôznych šalátov, džemov, sladkého pečiva ale aj do koláčov ako zlatistá ozdoba na dezerty. Machovka sa konzumuje v stave sušenom, čerstvom, zavarenom aj zavárané kandizovaním.
 

Samozrejme je to ovocná pochúťka, ktorú vďaka svojej prírodnej podstate možno konzumovať praktický neobmedzene - telo prijme iba nevyhnutné látky, zvyšky vylúči.
 

 

Machovky peruánska - Goldenberries má vysoký obsah vitamínu C a je tiež uznávaným zdrojom rutínu a vitamínu A. Vďaka tejto kombinácii pôsobí silne antioxidačne, ochraňuje bunky pred degeneráciou - teda starnutím a taktiež pôsobí stimulačne na imunitný systém. Slúži ako obrana pred vírusmi a baktériami. Vďaka týmto a ďalším obsahovým látkam, nezvyčajným u ovocia (príbuznosť s paradajkou) ako sú minerálne látky a ďalšie vitamíny napr B, sa radia k elixírom mladosti a jej užívanie je vysoko prospešné pre celý organizmus vrátane chuťových buniek. Navyše má machovka veľmi nízky glykemický idex a je tak zdravá chutná sladkosť.


Ďalšou silnou vlastnosťou machovky peruánskej je jej dezinfekčný účinok na tráviaci trakt a močový systém - pomáha pri jeho zápaloch.


Použitie: machovku peruánsku používame ako superfood, tzn. ako doplnok stravy výrazne prispievajú ku kvalite života. Samozrejme je to ovocná pochúťka, ktorú vďaka svojej prírodnej podstate možno konzumovať prakticky neobmedzene - telo prijme iba nevyhnutné látky, zvyšok vylúči. Pre jej ochranný a antioxidačné účinnek užívame od 10g do 40g denne. Lepšie rozdeliť na 2 - 3 dávky vždy po jedle ako zdravý zákusok.

 

Tradičné použitie: Tradične užívame plody machovky v dávke od 10 g do 40 g. Toto množstvo je doporučované rozdeliť na 2-3 dávky, ktoré sa užívajú po jedle ako zákusok. Možno konzumovať prakticky neobmedzene.

 

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť