Maka Maca - Žerucha Peruánska (Lepidium meyenii)

Maka Maca - Žerucha Peruánska (Lepidium meyenii)

Maka - Lepidium meyenii

Botanický nazev: Žerucha peruánska

Bežný Názov: Maka, Maca, maca-maca, Maino, Ayako chichira, Ayako ILLKO, Žerucha peruánska, peruánsky Ženšen, brazílsky Ženšen, peruánska viagra, Lepidium peruvianum

Latinský názov: Lepidium meyenii

Rozšírenie: Južná Amerika

 

Maka - Lepidium meyenii

Maca peruánska nazývaná viagra, dnes používaná aj pre vysoký podiel nutričných látok.

 

Botanický popis rastliny

Prvý celý druh popísal a latinsky pomenoval Gerhard Walpers v roku 1843, v deväťdesiatych rokoch minulého storočia boli jednotlivé druhy od seba oddelené a viac skúmané. Podmienky k životu, veľkosť a tvar maky sú veľa podobné kvaky reďkovke teda rastlinám, ku ktorým má maka vývojovovo veľmi blízko. Zelené, aromatické vrcholky sú krátke polihujú po krajoch, tenké listy sú rozvinuté v tvare ruže a rastú vo výške okolo 12 cm nad povrchom pôdy. Zelenkasté kvety (obojpohlavné) vytvárajú veľa približne 2 milimetrových semienok.

 

Maka je jediná svojho druhu, ktorej koreň zrástol s nadzemnou častou, čím dal podnet k vytvoreniu tvaru rastliny pripomínajúcu hrušku. Od malých po veľké, zakrútené či rovné, Maka má veľmi variabilné formy koreňov.

 

Pôvod a rozšírenie

Maka je najviac pestovaná v Peru, Bolívii a v menšej miere aj v Brazílii. Zväčša táto bylina má domovinu v pohorí peruánskych And v okolí jazera Junin. Je pestovaná pre svoj hypokotyl (nevyvinutá stonka), ktorá je využívaná ako zelenina, či liečivá rastlinná ako tradične afrodiziakum. Patri do čeľade kapustovitých. Domorodci ju konzumujú surovú a patri k hlavným častiam tunajšej stravy. Bojovníci Inkovia ju pravdepodobne konzumovali pred bojom k zvýšeniu výdrže a sily. Počas španielskej okupácie bola nazývaná "Sexuálna rastlinou Inkov".

 

Využitie

Väčšinou sa Maka pestuje na získanie výživových látok, ktoré sa nachádzajú v koreni. Priaznivý vplyv na organizmus majú tiež mnohé minerálne látky (železo, vápnik, horčík, draslík, jód) Vitamíny (B, C).

 

Významné zložky sú rastlinné steroly, mastné kyseliny, aminokyseliny Dôležité sú afrodiziakálne látky p-methoxybenzyl-izotiokyanát a izotiokyanát. Dnes Maku používajú ženy (najviac z domorodých oblasti) a zaraďujú ju do svojho jedálnička, aby boli plodné a výkonné. Tradične je Maka užívaná k posilneniu libida, zlepšenie kvality a množstvo spermií. Odporúča sa tak pri neplodnosti. Užívať môžu obe pohlavia. Známa je tiež pod názvom peruánska viagra.

Maka sa používa aj v športe vďaka obsahu piatich významných sterolov, ktoré zvyšujú fyzickú výkonnosť. Najväčšieho rozmach bol zaznamenaný u kulturistov a členov bojových športov. Je dôležitá u ľudí, u ktorých je treba rozvíjať sa budovať svaly. Zvyšuje fyzickú zdatnosť zlepšuje imunitu. U športovcov a pacientov po úrazoch boli pozorované priaznivé vplyvy na svalovú regeneráciu, dodáva energiu a nemá pri tom nežiaduce účinky. Napomáha regenerácii zabraňuje opotrebeniu šliach, kĺbov a kostí. Pre schopnosť priaznivo ovplyvňovať fyzický stav, podporu mysle i reflexov, Maku začala využívať aj NASA Ako doplnkov stravy pre kozmonautov.

 

Maka sa ďalej vyznačuje ako prostriedok na tlmenie žalúdočnej nevoľnosti zapríčinenú prebytkom žalúdočných stav. Možno využiť aj na tlmenie žalúdočnej nevoľnosti po nadmiernej konzumácií alkoholu. Užíva sa pri nechutenstve, ako doplnok liečby pri nádorových ochoreniach , kedy mierni účinky chemoterapie a navracia chuť k jedlu.

 

Maca je vhodná pre všetky vekové generácie, neobsahuje kontroverzné obsahovej látky, ani látky v toxických dávkach pre deti, seniorov, pacientov s chorými obličkami či pečeňou, je vo všeobecnosti dobre tolerovaná. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu je vhodným doplnkom stravy.

 

Účinné Látky

Sušená Maka má významný obsah nutričných hodnôt, rovnako ako obilniny, ryža alebo cereálne plodiny. Priemerný obsah sušiny je 60 až 75% polysacharidov , okolo 10% bielkovín, 8% vlákniny 2% tuku a je bohatá na obsah vápnika, draslíka obsahuje ďalej menšie množstvo železa, jódu, medi, mangánu a zinku. Olejové zložky sú zastúpené kyselinou palmitovou, linolovou..., obsahuje aj 19 aminokyselín.

 

Tradičné dávkovanie

Sušená Maka sa dá uchovávať roky. Existuje mnoho receptov  - spôsobov ako sa môže užívať. Tradičné užívanie maky je varením. Čerstvý hypokotyl sa môže smažiť v rúre, čo sa považuje za delikatesu, koreň môže byť namleté ​​na prášok a následne povarený, čím sa získa sladký hustý nápoj. Sušený a vmixovaný do mlieka tvorí základ  ovsenej kaše. Koreň je veľmi vhodný do polievok, ako ingrediencia na výrobu chleba, tort alebo palaciniek. Existujú tiež značka piva, ktoré obsahujú extrakt z Maky.

 

U sušeného koreňa je odporúčaná denná dávka približne 1 čajová lyžica, čo zodpovedá 6 g, ktoré sa môžu zmiešať s mliekom. Účinok takto pripravovanej maky by sa mal dostaviť za niekoľko dní.

 

Maka sa pripravuje aj vo forme extraktu. Obsahuje 4x viac účinných látok oproti čistému koreňu, takže pri dávkovaní atačí 4x menšie množstvo. Ľahšie sa pripravuje a jeho účinok spravidla nastupuje rýchlejšie. 0,5 g extraktu sa užíva rozpustením vo vody (šťave, inej tekutine) ráno a popoludní, pričom denná odporúčaná dávka je cca 1,0 g.

 

Pestovanie

 

Najvhodnejšej geografickej podmienky pre maku sú približne 12 ° južnej zemepisnej šírky a nadmorská výška v rozmedzí 3.800-4.400 Metru nad morom. Teplota je vhodná okolo -2 až 13 ° C, avšak môže poklesnúť k -10 ° C. Silné poveternostné podmienky, výrazné slnečné žiarenie sú typické pre domáce podmienky maky. Rastie celý rok, kvôli náročným podmienkam sa jej najlepšie darí v pomeroch Jej domoviny.

 

Maka sa seje asi mesiac pred mohutnými daždi na jeseň. Hypokotyl a ďalšie časti rastliny rastú najmä období apríla mája, po ďalších zhruba 260 dňoch sa môže zberať. Ak je ponechávaná v pôde, trvá cca 2 ďalšie mesiace (obdobie chladu a sucha) než sa vytvorí koreň zvláštneho typu, v ktorom dozrieva tisíce semienok.

 

 Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť