Moruša Biela (Morus alba)

Moruša Biela (Morus alba)

Moruša biela - Morus alba je vynikajúce medové ovocie.

 

Ak ste sa s morušou bielou ešte nestretli, určite Vás očarí svojou typicky medovou chuťou. Plody sú cca 2cm veľké obsypané bobuľami plnými prírodného nektáru. Chuť moruše je neopísateľne lahodná, niekým prirovnávaná k chuti čerstvého medového plástu, práve vybraného zo včelieho úľa, avšak bez enormnej sladkosti medu. Plody sa konzumujú celé, nemajú kôstky ani tvrdé stonky.

 

 

Vďaka obsahu čerstvého nektáru sa plody morušovníka stávajú nielen skvelou pochúťkou pre deti i dospelých. 

 

Moruša je pre svoje plody pestovaná aj v našich podmienkach, ale jej domovinou je Čína. Plod moruše bielej je konzumovaný v sušenom stave, ale aj v čerstvom. S obľubou je ponechávana na kvasenia pri výrobe vína.
 

 
Moruša je zdravá pochúťka pre všetky vekové kategórie.

 

 

Vďaka obsahu čerstvého nektáru sa plody morušovníka stávajú nielen skvelou pochúťkou pre deti i dospelých ale aj zdraviu prospešným prostriedkom. Moruša je v tradičnej čínskej medicíne radená ako krvné tonikum. Je zdrojom okamžitej energie. Moruše je vhodná pri únave alebo slabosti, pri vyčerpávajúcich chorobách. Moruša prospieva obličkám, upravuje chudokrvnosť, upokojuje myseľ a zlepšuje spánok.

 

Moruše sú zdrojom resveratrolu - látky s antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami, ktorá chráni srdce, posilňuje imunitu, odbúrava stres a navyše napomáha vyhladovať rakovinové bunky. (Výskumy ukazujú, že resveratrol blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádoru a navracia rakovinové bunky do zdravého stavu.)

 

 

Tradičné použitie: moruše biela je ovocná pochúťka, ktorú vďaka jej prírodné podstate možno konzumovať praktický neobmedzene.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná.

Odoslať článok známemu   Vytlačiť