Pestrec mariánsky (Silybum marianum)

Pestrec mariánsky (Silybum marianum)

Pestrec Mariánsky

Botanický názov: Pestrec Mariánsky

Bežný názov: Mariánsky Bodliak

Latinský názov: pestrec mariánsky

Rozšírenie: Ázie, Európa

 

Botanický popis rastliny

Pestrec mariánsky je jednoročná až dvojročná bylina pripomínajúca kvetom bodliak. Prvý rok vyrastá mohutná listová ružica - prízemné listy sú tmavo zelené, prestúpené výraznými bielymi žilkami, po krajoch ostnaté. Z ružice postupne vyrastie až meter vysoká, málo olistená byľ, nesúca purpurove kvetenstvo. Plodom pestreca je takmer centimetrová lesklá nažka s výraznými žltými žilkami.

 

Pôvod a rozšírenie

Pestrec Mariánsky pochádza zo suchých oblasti Stredomoria a juhovýchodnej Ázie. Pretože Je to ale rastlina pomerne dekoratívna a adaptabilná, udomácnila sa po celej Európe.

 

Účinné látky

Pestrec Mariánsky obsahuje látky pod súhrnným názvom flavolignanové zlúčeniny, ku ktorým patri konkrétne silybín, silydianin a silycristin. Tieto zlúčeniny sú nazývané tiež ako "silymarinový komplex", ktorý pôsobí blahodarne na tkanivo pečene. Nemožno však zanedbávať ani ostatné obsiahnuté látky ako na príklad v dnešnej dobe veľmi preberaný vitamín E, ako antioxidant, ktorý zabraňuje narušovaniu telesných štruktúr škodlivými radikálmi.

 

Využitie

Z pestreca mariánskeho sa v liečiteľstve využívajú blahodarné účinky predovšetkým plodu, ktorý má najvyšším podiel už vyššie spomínaného "silymarinového komplexu". Tieto látky pôsobia predovšetkým na životné dôležitý orgán - Pečeň. V pečeni sa odohráva väčšina metabolických procesov, teda dochádza tu aj k ukladaniu toxických depozit v tkanivách pečene. Silymarinový komplex má takzvaný hepatoprotektívný účinok - chráni teda pečeň od všetkých škodlivín. Užívaním pestreca v akýchkoľvek formách má teda účinok čistiaci – detoxikačny. Ďale prispieva ku v znižovaniu cholesterolu v krvi a cukru, A tým, že odstraňuje toxíny z krvi má aj antioxidačný účinok, podporuje imunitný systém. Od funkcia pečene sa odvíja aj funkcia žlčníka, v ktorom sa zhromažďujú tráviace enzýmy dôležité pre správnu činnosť gastrointertinálného traktu. Pestrec Mariánsky pôsobí protektívne ako na pečeň, tak aj na žlčník. Stimuluje tvorbu a vylučovanie žlče. Pestrec možno použiť aj u chronických otráv či zníženej čistiacej funkcie pečene.

 

Tradičné dávkovanie

Najviac používaná sú pre hepatoprotektívne vlastnost semená pestreca mariánskeho. Môžu sa využiť ako celé, tak aj drvené alebo mleté. Najúčinnejšie je štandardizovaný extrakt či po domácky vyrobená tinktúra - odvar pripravený prevarením 50 gramov semien pestreca v pol litri vody následné pridanie 250 mililitrov koncentrovaného liehu. Zväčša sa táto tinktúra užíva pri vyššie zmienených ťažkostiach s pečeňou štyrikrát denne po tridsiatich kvapkách. Možno užívať tiež čaj zo semien pestreca. Pripravíme ho prevarením jednej čajovej lyžičky rozdrvených semien v 250 mililitroch Vody. V niektorých zdrojoch nájdeme aj žuvanie semien pestreca.

 

 

 

Pestovanie

 

Mariánskemu bodliaku prospievajú slnečné priestranstvá bohaté na vápnitú pôdu. Množiť možno priamym vysievaním semien do pôdy, alebo aj semenami namočením v teplej vode. Vysievanie vykonávame na začiatku mája.

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť