Vedci objavili zeleninu s pozoruhodnými účinkami proti najsmrteľnejšej rakovine – rakovine pankreasu: Horká Tekvička/melón (Momordica charantia L.)
Vedci objavili zeleninu s pozoruhodnými účinkami proti najsmrteľnejšej rakovine – rakovine pankreasu
Ide o druh zeleniny, ktorá rastie prevažne v tropických a subtropických krajinách, kde sa už dlhú dobu využíva v prírodnej medicíne vďaka svojim výrazným zdravotným účinkom.
Vzhľadom sa podbá na uhorku s hrboľčekmi, avšak kvôli svojej často extrémne horkej chuti nebýva príliš obľúbenou potravinou.
Najviac sa dnes pestuje v krajinách Južnej Ameriky a Ázie. Je súčasťou tradičnej medicíny v Afrike, Indii, Číne, ale napríklad aj v juhovýchodných štátoch v USA.
Známa je pod mnohými menami, ako napríklad horký melón, horká tekvica či horká hruška. Latinsky sa nazýva Momordica charantia.
Horký melón a rakovina pankreasu
Dr. Frank Shallenberger sa špecializuje na omladzovacie terapie a prírodnú medicínu v Nevadskom centre alternatívnej medicíny proti starnutiu.
Objavil spôsob, ako používať túto zeleninu na pomoc pacientom, ktorým bola diagnostikovaná rakovina pankreasu. Ako tvrdí Dr. Shallenberger, horký melón efektívne zastavuje rast rakovinových buniek.
Vždy odporúča svojim pacientom, aby verili prírode a používali prírodné látky, ktoré majú silu zastaviť rakovinové bujnenie.
Podľa jeho posledných zistení, už 5% roztok šťavy z horkého melónu dokáže poraziť rakovinu pankreasu.
Výsledok, ktorý sa dosiahne, je taktiež nadmieru povzbudivý. Zničí 90 až 98% rakovinových buniek. No a s tým zbytkom si potom už hravo poradí aj vlastný imunitný systém tela.
Účinky tejto zeleniny boli tiež testované na Univerzite v Coloráde. Výsledky preukázali 64% zmenšenie veľkosti nádorov na pankrease. Tento výskum len ďalej potvrdzuje prínosy, ktoré horký melón ponúka pri liečení chorôb.
Okrem rakoviny sa využíva tiež pri vysokom krvnom tlaku, astme, kožných infekciách, prejavoch cukrovky a problémoch so žalúdkom.
Čo všetko obsahuje horký melón
Horký melón má nezvyčajne vysoký obsah nutričných látok a vlákniny, no málo kalórii.
Obzvlášť bohatý je na vitamíny B1, B2, B3, B9 (kyselina listová) a vitamín C. Obsahujú tiež veľa minerálov ako horčík, mangán, zinok, železo či fosfor.
Má dokonca dvakrát viac beta karoténu (prekurzoru vitamínu A) ako brokolica, dvakrát viac draslíka ako banány a dvakrát viac vápnika ako špenát.
Napriek extrémne vysokému výskytu živín sa v mnohých oblastiach na neho, bohužiaľ, zabudlo kvôli jeho horkej chuti.
Ďalšie zdravotné prínosy horkého melónu
Okrem už spomenutých ochorení, horké melóny majú v prírodnom liečiteľstve omnoho širšie využitie. Používajú sa na nasledovné ochorenia.
1. Energia a vitalita
Pravidelná konzumácia horkého melóna alebo jeho džúsu zvyšuje energiu, vitalitu a výdrž pri športe.
2. Podpora tehotenstva
Je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej (folátu).
Dostatočný prísun folátu počas tehotenstva znižuje výskyt defektov neurálnej trubice u novorodencov.
3. Znižuje krvný cukor
Horký melón obsahuje vysoké množstvo polypeptidu-P (fytonutrientu a rastlinného inzulínu), ktorý znižuje hladinu krvného cukru.
Obsahuje tiež jedinečnú zložku charantín. O ejto látke sa vie, že zvyšuje syntézu glykogénu a využitie cukru v svaloch, pečeni a tukových tkanivách.
Dvojica polypeptidu-P a charantínu tak účinne znižuje množstvo cukru v krvi, čo je veľmi prínosné hlavne pri cukrovke typu 2.
4. Zvyšuje odolnosť voči infekciám
Šťava z horkého melónu zvyšuje odolnosť organizmu voči infekciám a výborne podporuje imunitu.
5. Ochrana a regenerácia pečene
Horký melón zrýchľuje metabolizmus alkoholu, čím zmierňuje nepríjemné poalkoholové stavy (ľudovo zvané „opica“).
Okrem toho, regeneruje, čistí a vyživuje pečeň.
To je obzvlášť prínosné pre ľudí s poškodenou pečeňou v dôsledku konzumácie alkoholu či z inej príčiny (napríklad hepatitídy).
6. Podpora trávenia
Horký melón stimuluje perilstatiku čriev.
Uľahčuje tiež trávenie v celom tráviacom trakte, až pokým nie sú zvyšky jedál vylúčené stolicou von z tela.
7. Proti bolesti
Uľavuje od bolestí v črevách a ďalej podporuje cirkuláciu krvi.
8. Psoriáza
Pravidelná konzumácia džúsu z horkého melóna zmierňuje psoriázu.
Odstraňuje tiež hubovité infekcie, ako napríklad takzvanú atletickú nohu a iné svrbivé ochorenia kože.
Zdroj článku:
https://domacaliecba.sk/vedci-objavili-zeleninu-s-pozoruhodnymi-ucinkami-proti-najsmrtelnejsej-rakovine-rakovine-pankreasu/
Grécki vedci potvrdili nadmieru sľubné výsledky nezvyčajnej zeleniny proti 6 druhom rakoviny
Horký melón (Momordica charantia) dostal názov podľa svojej horkej chuti a drsnej šupky, ktorá pripomína melóny.
Je známy aj pod inými názvami ako horká tekvica, karela či balzamá hruška. Tento člen čeľade tekvicovitých má svoj pôvod v Južnej Amerike, Ázii, Karibiku a častiach Afriky.
M. charantia sa často konzumuje ako výživná zelenina kvôli vysokému obsahu antioxidantov a silným protizápalovým vlastnostiam. Okrem toho je tiež životne dôležitým bylinným liekom v tradičnej čínskej medicíne.
V skutočnosti legendárny čínsky lekár a farmakológ Li Shizhen zahrnul terapeutický potenciál horkého melóna do svojho známeho „Compendium of Materia Medica“.
Moderná veda potvrdzuje protirakovinové účinky horkého melónu
Shinzhenove tvrdenia o liečivých vlastnostiach horkého melóna sú podložené aj modernou štúdiou.
Komplexný prehľad publikovaný v International Journal of Molecular Sciences zistil, že M. charantia vykazuje sľubné výsledky v boji proti šiestim druhom rakoviny, ktoré sa bežne vyskytujú u žien – rakovina prsníka, vaječníkov, krčka maternice, maternice, vagíny a vulvy (vonkajších rodidiel).
Dokument vypracovaný výskumníkmi z Aténskej univerzity a Egejskej univerzity zdôrazňuje sľubné vlastnosti horkého melónu, pokiaľ ide o rakovinové bunky. Vedci zaznamenali najmä potláčanie množenia rakovinových buniek a spúšťanie apoptózy (bunkovej smrti) v malígnych bunkách.
Okrem toho vedci zaznamenali jeho „potenciálne synergické účinky so štandardnou chemoterapiou“, čo ich viedlo k nasledovnému záveru:
„Zdá sa, že horký melón predstavuje sľubný prírodný prostriedok, ktorý samotný alebo v kombinácii so štandardnou chemo-rádio-terapiou môže pomôcť predchádzať a liečiť rakovinu prsníka, vaječníkov a krčka maternice.“
Extrakt z horkého melónu a jeho aktívne zložky boli rozsiahlo študované na rôznych bunkových líniách a na zvieracích modeloch. Tiež sa ukazujú sľubné účinky pri chemoprevencii a terapii na rakovinu kože, mozgu, ústnej dutiny, pľúc, pečene, hrubého čreva, žalúdka, krvi, prostaty, obličiek a pankreasu.“
Medzitým samostatná štúdia vykonaná výskumníkmi v Číne skúmala, ako môže extrakt z vezikúl odvodených z horkého melóna (BMVE) – extrahovaný zo šťavy z M. charantia – bojovať proti rakovine prsníka.
Poznamenali, že priemerná veľkosť BMVE asi 147 nanometrov bola schopná vstúpiť do buniek rakoviny prsníka a spomaliť ich rast a šírenie.
Tento pozitívny výsledok bol pozorovaný u buniek rakoviny prsníka MC7 aj 4T1 kultivovaných v laboratóriu. Podobné výsledky sa našli aj u laboratórnych myší, ktorým boli injekčne vstreknuté bunky rakoviny prsníka 4T1, pričom myši s BMVE vykazovali významné zníženie objemu a hmotnosti nádoru.
Ďalšia analýza odhalila, že myši so vstreknutým BMVE zaznamenali „dramatickú apoptózu a nekrózu nádoru“.
„Ako potenciálna prírodná nanomedicína na liečbu rakoviny vykazuje BMVE silný protinádorový účinok na bunky rakoviny prsníka in vitro a in vivo (pri pokusoch v skúmavke aj na zvieratách), bez zjavných vedľajších účinkov,“ uzavreli autori druhej štúdie.
„Očakáva sa, že BMVE bude hrať významnejšiu úlohu v terapii nádorov.“
Horký melón rieši aj problémy s krvným cukrom
Horký melón sa nezameriava len na rakovinové bunky, ale rieši aj vysokú hladinu cukru v krvi. M. charantia je nabitá fytochemikáliami, ktoré jej dodávajú horkú chuť, no zároveň je ideálnou superpotravinou proti cukrovke.
Podľa štúdií zvyšuje bunkový príjem glukózy, zlepšuje glukózovú toleranciu a stimuluje sekréciu inzulínu.
Horký melón obsahuje najmenej tri aktívne rastlinné zlúčeniny s antidiabetickými vlastnosťami. Jednou z takýchto zlúčenín je charantín, o ktorom sa potvrdilo, že znižuje hladinu glukózy v krvi.
Ďalšia zlúčenina v horkom melóne nazývaná polypeptid-p má rovnaké vlastnosti ako hormón inzulín, ktorý si diabetici nedokážu vyprodukovať v dostatočnom množstve.
Horký melón navyše obsahuje proteín lektín viažuci sacharidy – ktorý znižuje koncentráciu glukózy v krvi potlačením chuti do jedla. Pôsobenie tohto proteínu odzrkadľuje, ako inzulín ovplyvňuje mozog. Vzhľadom na tento účinok sa lektín považuje za hlavný faktor hypoglykemických účinkov, ktoré nasledujú po konzumácii horkého melónu.
M. charantia tiež pomáha enzýmu 5-AMP-aktivovanej proteínkináze (AMPK), ktorý reguluje metabolizmus a umožňuje príjem glukózy, čím napodobňuje priaznivé účinky cvičenia.
Aktivácia AMPK tiež hrá kľúčovú úlohu v protirakovinových vlastnostiach horkého melónu.
Zdroj článku: https://domacaliecba.sk/grecki-vedci-potvrdili-nadmieru-slubne-vysledky-nezvycajnej-zeleniny-proti-6-druhom-rakoviny/