Čakanka Obyčajná Vňať 50g (Cichorium intybus)

(0x)
cakankavnat.jpg
 
 
Výrobca
Salvia Paradise s.r.o., Česká Rep.
Záruka
Podľa dátumu spotreby
Kód
cakankavnat
Dostupnosť
Skladom
Množstevná zľava
od 2 ks zľava 10 %
od 4 ks zľava 20 %
Naša cena s DPH
5,9 €/ks
Naša cena bez DPH
4,9 €/ks
ks

Popis

U čakanky obyčajnej sa zbiera koreň (Radix cichorii), vňať (Herba cichorii) alebo list (oboje najlepšie pred kvitnutím) alebo kvet, ktorý je najlepší na zber  v rozkvete. Koreň sa zbiera na jeseň (september až november)

 

Čakanka obsahuje glykosidickou horčinu intybin (reguluje činnosť tráviacejsústavy a ovplyvňuje činnosť pečene, pankreasu a krvnej sústavy), ďalej inulín (15až 20%, podľa niektorých zdrojov aj 40% - inulín je hydroskopické biely prášok bez chuti a zápachu, zle rozpustný v studenej vode, ale dobre vo vode teplej, ktorý sa používa ako výživa pre diabetikov, k získavaniu ovocného cukru a ako kodiagnostická pomôcka pri meraní činnosti obličiek), silicu, cholín, triesloviny,manit, arginín, sliz, terpenové horčiny a väčšie množstvo minerálnych látok.

 

Čakanka povzbudzuje chuť do jedla, pôsobí mierne preháňavo, močopudne a žlčopudne, má vplyv na látkovú výmenu, užíva sa pri žlčových kameňoch, zápaloch močových ciest, pri obličkových kameňoch, pri nechutenstve, zápche. Podľa J A Zentricha ďalej lieči zápaly zažívacieho ústrojenstva, zlepšuje činnosť srdca,priaznivo pôsobí na funkciu pečene a žlčníka. Zvonka možno aplikovať pri niektorých kožných chorobách (vyrážky, vredy, uhry), očných zápaloch (užíva sa výhradne kvet), alebo na zapálené alebo opuchnuté kĺby. Možno ju použiť pri liečbe pečeňových chorôb (žltačka) i v liečbe chorôb sleziny.

 

Obvykle sa užíva nálev jednej čajovej lyžičky na 200 ml a to 2x až 3x denne. Droga sa tiež často mieša s jablčníkom, harmančekom alebo smotánkou. Čerstvá šťava z koreňa po vmasírovaní do pokožky hlavy podporuje rast vlasov.

 

 

 

 



Viac info o byline v herbarium: Čakanka obyčajná

 

 
Balenia: 50g, 100g, 1kg

 

Parametre

Súbory na stiahnutie

Odkazy a videá

Komentáre

Hodnotenie

0

Hodnotilo 0 užívateľov

5
4
3
2
1

Články