Kakaové Bôby (Theobroma Cacao)

Kakaové Bôby (Theobroma Cacao)

Kto si dnes dokáže predstaviť svet bez čokolády. Len málo z nás. Avšak nie je tomu tak dlho, čo sme mohli začať brať čokoládu ako samozrejmosť. V r. 1519 španielsky dobyvateľ Hernando Cortéz objavil tajomstvo nápoja vládcu Aztékov. Nápoj bol tmavý, horký z vysoko cenených kakaových strukov. Za 100 kakaových strukov sa v tom čase dal kúpiť jeden zdravý otrok. Už to napovedá tomu, prečo Aztékovia držali tmavý nápoj v tajnosti pred celou Európou. V 16. st. sa uskutočnila snaha doviezť z Mexika do Španielska 200 ton kakaových strukov,  avšak niekoľko lodi bolo zajatých a tajomstvo bolo po 100 rokoch prezradené. V priebehu 17. st. sa s kakaom zoznámil zvyšok Európy. Najviac ju ospevovalo Holandsko, Švajčiarsko, Anglicko, Belgicko, ... Až do 19. st. sa čokoláda konzumovala ako nápoj, ale už s pridaním cukru či mlieka. Avšak vždy ako tekutina. Je tomu ešte len cca 150 rokov, čo ľudstvo prišlo na cukríky, tabuľkové čokolády - presne tak, ako je nám známa čokoláda dnes.
 
 Kakaové bôby sú východisková surovina na výrobu čokolády, avšak ... väčšina z nás vníma čokoládu ako nutné nezdravé maškrtenie - nutné preto, že čokoláda tvorí až 1% spotreby potravín západnej civilizácie, avšak s kakaovými bôbmi je tomu diametrálne inak. Kakaové bôby sa radia medzi Super Food a ich vlastnosti sú nezanedbateľné.

 
Kakao obsahuje širokú škálu vitamínov, minerálov, antioxidantov. Kakaové bôby obsahujú cez 300 rôznych látok, vrátane takých ako anandamid, arginín, dopamín, tryptofan, theobromín. Užívanie čistého kakaa dopĺňa hladinu horčíka v organizme a zabraňuje jeho predčasnému starnutiu. Moderné štúdie uverejňujú jeden z najvyšších obsahov antioxidantov v potravinách vôbec. Avšak tu si musíme dať pozor, kakaový prášok, ktorý už prešiel procesom praženia, obsahuje antioxidantov až o 20x menej.

 

Avšak to najdôležitejšie. Nepražené kakaové bôby obsahujú látky priamo ovplyvňujú psychickú pohodu a výkonnosť organizmu. Vďaka pôsobeniu kanabinoidov anandaminu, esenciálne aminokyseliny tryptofánu, fenylalanínu a teobromínu dochádza k vyplaveniu niekoľkých hormónov o iného aj serotonínu, ktorý majú ako komplex za následok - pocit uvoľnenia, šťastia, klesnutie hladiny stresových hormónov a zároveň miernu stimuláciu, podnecujúce k ďalšej tvorivosti. Kakaové bôby sa v tomto stávajú skvelým antistresor a adaptogénom. Pocit uvoľnenia a mierna stimulácia sa dostaví už veľmi skoro po požití kakaových bôbov - rádovo do niekoľkých desiatok minút. Dôjde k rozjasnenie očí, mysle a k zvýšeniu chuti do práce. Kakaové bôby sa týmto stávajú skvelým pomocníkom pri štúdiu, či psychicky a fyzicky náročných zamestnaniach a úkonoch.

  

Tradičné použitie:
Kakaové bôby ako už bolo spomenuté, možno konzumovať namiesto čokolády ako pochutinu. Je vhodné využívať ju pri varení, pečení, príprave dezertov, nápojov či skúsiť vyrobiť vlastnú domácu čokoládu. Kakaových bobov nezjete toľko ako sladkej čokolády, okamžite navodzujú pocit sýtosti.

 

 

Tento text bol prevzatý z herbára webovej stránky salviaparadise.cz. Jeho kopírovanie, alebo distribúcia je zakázaná. 

Odoslať článok známemu   Vytlačiť